Vegansk Omelett


På bilden ser ni en omelett med vegetabilisk ost på. Du kan även använda hacka ner toltorkade tomater i blandningen, eller varför inte tofubacon? Ett annat tips är att fylla omeletten med någon god stuvning.

för 2 omeletter, grundrecept

Ingredienser:
2 dl sojamjölk, havremjölk eller vatten
1 dl kikärtsmjöl eller sojamjöl
½ tsk fiberhusk eller 1 msk hela linfrön
½ grönsaksbuljong
två knivsuddar med bakpulver
lite gurkmeja (för färg, kan uteslutas)
salt och peppar

Gör så här:
Blanda vätskan med fiberhusk eller linfrön, smulad grönsaksbuljong och låt svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop i någon minut. Stek cirka 4-5 minuter på var sida, den ska bli fastare i konsistensen innan du vänder sida och fått färg.

--

Bondomelett:
1 potatis
1 rödlök
persilja
+ ingredienser ovan.

Gör så här:
Skala och tärna potatisen samt rödlök, fräs i några minuter i stekpannan. Blanda vätskan med fiberhusk, smulad grönsaksbuljong och låt svälla i cirka 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna till omeletten och vispa ihop i någon minut. Vänd sist potatisen, rödlöken samt persilja. Stek cirka 4-5 minuter på var sida, den ska bli fastare i konsistensen innan du vänder sida och fått färg.

8 kommentarer:

  1. Coolt! Måste testa det här. Lärde mig ganska nyligen att det finns en sydfransk kikärtspannkaka (socca) bestående av just kikärtsmjöl och olivolja.

    SvaraRadera
  2. Uppdatering: testade detta till frukost idag och gillade det skarpt. Mättande och gott. Läste på lite om kikärtsmjöl på Wikipedia och tittar man på näringsprofilen verkar det vara ganska nyttigt (mycket magnesium, zink, etc.). Lärde mig också att det finns en burmesisk "tofu" bestående av bland annat kikärtsmjöl: http://en.wikipedia.org/wiki/Burmese_tofu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tova, håller med dig om att det är riktigt gott! Stämmer även bra det du säger. Jag har gjort Burmese vid ett par tillfällen, den görs på samma sätt som polenta fast på kikärtor. :)

      Radera
  3. Riktigt bra recept! Måste erkänna att jag inte riktigt trodde på det förrän jag testade :) "det här kan väl aldrig funka" och så stod jag där med en perfekt omelett. Tack så jättemycket!

    SvaraRadera
  4. Hej! Testar detta recept nu med sojamjöl och linfrön. Efter 20(!) minuters stekning på ena sidan är det fortfarande bara som en tjock välling, skulle absolut inte gå att vända på "den". Vad gör jag för fel :(? Tack för fin blogg i övrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna, jag vet inte riktigt vad som kan ha gått snett, har du testat att ha i lite mer sojamjöl i smeten? Vad använde du för märke? Ett tips är att steka en liten klick för att se att det är tillräckligt mycket sojamjöl i. Dock har jag varit med om att den blivit lite "geggig" då råkade vi ha i lite för lite sojamjöl.

      Radera
  5. Hej, vad är "knivsnuddar" och var kan man köpa den? tack så mycket för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knivsudd menas ytterst lite. Det är egentligen ett gammalt mått.

      https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Knivsudd

      Radera

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *